Rapuojan talkoot keräsi paljon innokkaita talkoolaisia

Perjantaina 30.9 järjestettiin virtavesien kunnostushankkeen talkoot Maskun Rapuojalla. Rapuoja kuuluu Hirvijoen vesistöön ja on Maskunjoen sivupuro. Rapuoja virtaa omakotitaloalueen halki, mikä houkutteli paljon erityisesti alueen asukkaita paikalle. Paikallisten lisäksi kunnostusapua saapui jopa Satakunnan puolelta asti talkoilemaan. Reilun kahdenkymmenen hengen talkooporukan voimin saatiin siirrettyä noin kymmenen kuutiota soraa ja kiviä uomaan. Talkoilla monimuotoistettiin puron elinympäristöjä taimenia ja rapuja varten.

Maskun kunnalta saatiin siirtoapua kuorman siirtelyyn ennen talkoita. Kivi- ja sorakasat ripoteltiin lähemmäksi uomaa pienempiin kasoihin, josta niitä oli helppo liikutella talkoovoimin paikoilleen.

 

Sora ja kivet saivat kyytiä talkoolaisten käsittelyssä.

Soraa lisäämällä saatiin muodostettua uomaan taimenien lisääntymisen kannalta tärkeitä kutusoraikkoja. Isompien kivien avulla pystyttiin tukemaan uoman reunoja ja siten hidastamaan uoman eroosiota. Eroosiosuojauksen avulla pystytään hillitsemään penkasta veteen valuvan hiekan ja saven määrää. Hienompirakeinen hiekka ja savi täyttävät kutusoraikkojen rakoja, mikä hidastaa veden virtausta ja hapen määrää soraikossa ja näin ollen voi vaarantaa mädin selviytymisen. Talkoiden yhteydessä myös kitkettiin jättipalsamia, joka on haitallinen vieraslaji. Jättipalsami vie elintilaa paikallisilta kasveilta ja leviää vesistöjen äärellä nopeasti.

Kukkiva jättipalsami on helppo tunnistaa vaaleanpunaisista kukista.

Monelle osallistujalle Rapuojan talkoot olivat ensimmäiset laatuaan ja keskustelu Rapuojan menneisyydestä ja tulevaisuuden näkymistä kävi vilkkaana. Uhanalaisen taimenen lisäksi Rapuoja on hyvin tärkeä myös alueen asukkaille kauniina ja alueen viihtyisyyttä lisäävänä purona. Nyt jäämme seuraamaan Rapuojan kunnostustalkoiden vaikutuksia ja odottelemaan taimenia kudulle.

Kiitos kaikille talkoisiin osallistuneille sekä Maskun kunnalle sekä luonnonsuojeluliitto Hirvijokilaakso ry:lle yhteistyöstä.

Talkoot järjestettiin osana Valonian virtavesien kunnostushanketta.

Lisätietoa Hirvijoen vesistöstä:

Hirvijoen vesistön toimenpideohjelma (Aaltonen 2012)

Mynä ja Hirvijoen kunnostustarveselvitys (Narkiniemi 2012)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s