Kunnostuskohteet

Kuninkojan vesistö

Kuninkojan vesistö on Turun ja Raision kaupunkien alueella virtaava pieni virtavesistö. Vesistö koostuu kahdesta suuremmasta uomasta, Kuninkojasta ja Kovasojasta. Lisäksi näihin virtaa pienempiä sivupuroja. Purokunnostushankkeessa toteutetaan Kuninkojan vesistön kalataloudellinen kunnostustarveselvitys ja toteutetaan purokunnostuksia. Kunnostusten tarkoituksena on tehdä lisääntymis- ja poikasalueita vesistössä eläville taimenille. Vesistöön on tehty muutamien vuosien ajan taimenen kotiutusistutuksia.

Kuninkojan vesistössä kunnostettiin kaksi kohdetta, toinen sivuhaarasta Saukonoja-Kovasojasta ja toinen Kuninkojan pääuomasta. Kunnostukset toteutettiin pääosin kunnostustalkoilla.

Lue lisää Kuninkojan vesistöstä ja kunnostuksista blogiteksteistä:
Kuninkojan koskialue Turun Suikkilassa

Kuninkojan koskialue Turun Suikkilassa

virtapaikka

Heinäkuussa purokunnostushankkeessa kunnostettiin Kuninkojan vesistön Kovasojaa

Karhunoja

Karhunoja on Paimionjoen sivujoen Vähäjoen sivupuro. Vähäjoki ja Karhunoja ovat Paimionjoen vesistön vaelluskalojen reservaatti sillä vaelluskaloilla ei ole mahdollista elää voimalaitoksin suljetussa Paimionjoen pääuomassa. Karhunojassa elää luonnonvarainen äärimmäisen uhanalainen taimenkanta.Taimenien lisäksi puron lajistoon kuuluvat muun muassa nahkiainen ja pikkunahkiainen. Karhunoja on valittu kunnostuskohteeksi muun muassa arvokkaan kalaston ja selvän kunnostustarpeen vuoksi.

Karhunojasta kunnostettiin kaksi kohdetta, toinen Karhunojan yläosista Paimion kaupungin puistoalueelta ja toinen Karhunojan keskiosista Peltokosken alaosasta.Kunnostuksilla rakennettiin Karhunojan taimenille lisääntymisalueita ja monimuotoistettiin uomaa kiveämällä.

Lue lisää Karhunojasta:
IMG_3221

Karhunojan latvavesiä

Uskelanjoen vesistö

Uskelanjoen vesistö sijaitsee Varsinasi-Suomessa Salon seudulla. Uskelanjoki saa alkunsa Rekijoen, Terttilänjoen ja Hitolanjoen yhtyessä. Uskelanjoki virtaa Halikonlahteen Salon kaupungin kohdalla. Uskelanjoen vesistössä elää äärimmäisen uhanalainen taimenkanta.Purokunnostushankkeessa toteutettiin virtavesikunnostuksia Uskelanjoen latvavesillä yhteistyössä Salon seudun kalastusalueen kanssa.

Uskelanjoen Hitolanjoelle rakennettiin noin 120 m² taimenen lisääntymisalueiksi soveltuvia sorapohjia. Uoman soraistuksen ja kiveämisen lisääksi alueelta purettiin vanha kivistä rakennettu pohjapato, joka muodosti vähällä vedellä vaellusesteen.

Lue lisää Uskelanjoen kunnostuksista:
5.A soraikkoja

Kunnostettua jokiuomaa Uskelanjoen vesistön latvoilla

Purilanjoen vesistö

Purilanjoen vesistö on pieni virtavesistö Salossa. Purilanjoki laskee vetensä Halikonlahteen. Purokunnostushankkeessa tehdään Purilanjoen vesistön kunnostustarveselvitys. Selvityksessä tarkastellaan Purilanjoen kalataloudellisesta potentiaalia ja selvitetään muun muassa koskialueiden tila ja vesistön vaellusesteet.

Purilanjoen vesistön yläosista kunnostettiin noin 60 metrin pituinen virtapaikka taimenen lisääntymis- ja poikasalueeksi.

Lue lisää Purilanjoesta:
virtapaikka

Purilanjoen vesistön sivupuro

Korvenoja

Korvenoja sijaitsee Aurajoen vesistön latvoilla Oripäässä. Korvenoja on yksi harvoista Aurajoen vesistön pohjavesisyöttöisistä puroista. Korvenojan vesi on erityisesti alivirtaama-aikoina hyvin kirkasta. Purokunnostushankkeessa tehdään Korvenojan kunnostussuunnitelma ja mahdollisesti toteutetaan kunnostustoimenpiteitä.

 

Muut kohteet

Hankkeen kunnostuskohteet tarkentuvat sitä mukaa kun hankkeen maastoselvityksiä saadaan toteutettua ja kunnostuksista neuvotellaan maa- ja vesialueiden omistajien kanssa. Yllä mainittujen kohteiden lisäksi purokunnostushankkeessa tarkastellaan muun muassa Hirvijoen, Kiskonjoen ja Halikonjoen vesistöjä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s