Virtavesikunnostusta harjoittelijan silmin

Harjoittelujaksoni maastotyöt alkoivat Perniön Juottimenojalta virtavesikunnostuksen merkeissä viime viikolla. Tarkoituksena oli parantaa taimenen mahdollisuutta kutea ja vaeltaa alueella. Valonian lisäksi Juottimenojan kunnostuksessa on mukana WWF Suomi. Toteutus tehdään yhteistyössä paikallisen ojitusyhtiön kanssa.

Virtavesikunnostuksen toteutustapoja on monia, riippuen ympäristöstä ja puron tai ojan saavutettavuudesta. Juottimenojalla kunnostettaville virtapaikoille pääsi traktoreilla ja kaivinkoneella, joten kiviaines saatiin kuljetettua konetyönä sopiville paikoille.

Juottimenojan kunnostuksiin käytetään vähintään kaksi kasettikuormallista luonnonkiveä.

Päivän työnä oli poistaa kivikasan muodostama vaelluseste ja lisätä soraa sopiviin virtapaikkoihin. Kivikasa muotoiltiin uudelleen kaivinkoneella niin, että taimenet saivat kulkureitin. Samalla nostettiin purossa vuosikymmeniä lojunutta romua rannalle.

Kiviröykkiötä loivennettiin ja siihen muotiltiin kaloille nousuväylä. Työ viimeistellään veden laskettua.

Edellisenä päivänä oli satanut paljon ja vesi oli korkealla ja valumavesien samentamaa, mikä vaikeutti kutusoraikkojen tekemistä. Suurin osa sorasta saatiin kuljetettua puroon, mutta soraikkojen tekeminen oli melkoista hakuammuntaa, kun pohjaa ei näkynyt. Työtä jatketaan seuraavalla viikolla, mikäli vesi laskee ja kirkastuu. Lähiviikkoina on kuitenkin viimeinen mahdollisuus tehdä soraistukset ennen taimenien kutuajan alkamista. Sateissa on kuitenkin hyväkin puoli; kun puroissa on paljon vettä, pääsevät kalat helpommin kulkemaan kutupaikoilleen.

Sähkökoekalastuksia ja purokartoituksia

Myös torstaina oli maastopäivä. Alun perin oli tarkoitus jatkaa Juottimenojan kunnostusta, mutta vesi oli edelleen yhtä ylhäällä, joten hommat vaihtuivat lennossa sähkökoekalastukseen ja purokartoitukseen.

Koekalastuskohteina oli puroja, joiden kalastosta ei ollut ajantasaista tietoa. Koekalastimme kaksi puroa, joista toisesta saimme saaliiksi taimenia. Haastattelimme puron maanomistajaa ja hän kertoi salakalastuksen olevan iso ongelma taimenkannalle. Koekalastuksen jälkeen lähdimme seuraamaan puroa ylävirtaan. Suo, josta puro laskee, on aikoinaan ojitettu ja uomaa on suoristettu. Seurasimme mahdollisuuksien mukaan alkuperäistä uomaa ja kartoitimme mahdollista tarvetta taimenen elinympäristökunnostuksille.

Koekalastettu puro oli yläosistaan täysin luonnontilainen.

Päivän päätteeksi kävimme vielä toisella purolla sähkökoekalastamassa. Purossa oli taimenille otollinen sorapohja ja hyviä koskipaikkoja, mutta haaviin ei sattunut yhtäkään taimenta. Saaliiksi saatiin muutama kolmipiikki ja kivennuoliainen. Purosta haaviin jäi myös kaksi isoa sammakkoa, jotka tietenkin myös päästimme takaisin vapauteen.

Säiden suhteen kävi hyvä tuuri muuten kovin sateisella viikolla, kumpanakaan maastopäivänä ei satanut juuri lainkaan. Aurinkokin kurkki pilvien välistä hetkittäin.

– Katleena Puisto

Kirjoittaja on toisen vuoden ympäristönhoitajaopiskelija Ammattiopisto Liviasta.

Lisätietoja:

Valonian virtavesien kunnostushanke

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s