Helpotusta maastotyöhön uusia sovelluksia kokeilemalla

Valonian vesitiimin kesä ja syksy kuluu pitkälti maastotöissä erilaisten virtavesi-inventointien ja vesikasvikartoitusten parissa. Näissä tärkeimpiä työkaluja ovat sopivan vaatetuksen lisäksi hyvä kamera, GPS-laite sekä maastolomakkeet tai muut muistiinpanovälineet. Muita mittalaitteita ja välineistöä kulkee repussa mukana aina tarpeen mukaan. GPS-laite on siitä hyvä maastokaveri, että sen avulla saa tarkasti kirjattua ylös maastohavaintojen tärkeitä sijaintitetoja. Esimerkiksi virtavesi-inventoinneissa GPS-pisteitä kirjataan niin kutusoraikkojen kuin vaellusesteidenkin sijainneista. GPS-laitteella saa helposti talteen myös sijaintitiedot esimerkiksi vieraslajiesiintymistä, jotka on aina hyvä ilmoittaa eteenpäin vieraslajiportaaliin.

Maastotöissä tärkeitä työkaluja ovat GPS-laite ja kamera. Mukana kulkee tarpeen tullen esimerkiksi mittanauhoja ja lämpömittari. (Kuva: Kirsi Ahonen, VALONIA)

Maastopäivän jälkeen GPS-pisteet puretaan koneelle ja siirrettään paikkatieto-ohjelmistoon, jossa havaintoja voidaan tarkastella kartalla ja niistä voi luoda havainnollistavia karttaesityksiä ja jatkojalostaa kunnostussuunnitelmien tarpeisiin. GPS-laitteen käyttäminen on maastotöissä luontevaa, mutta välillä turhan moniportaista. Lisäksi GPS-laitteella kirjoittaminen on huomattavasti kömpelömpää kuin omalla puhelimella. Nykyään on tarjolla paljon erilaisia mobiilisovelluksia, ja puhelimien paikannustarkkuus on usein riittävän hyvä maastotöille. Pohdimme voisiko saman työn tehdä työpuhelimella ilman, että tarvitsisi kantaa ylimääräistä GPS-laitetta mukana. Voisiko siis kännykällä ottaa nopeasti sijainnin ylös ja kirjoittaa tarvittavat havainnot talteen? Ja saisiko havainnot siirrettyä nopeasti paikkatieto-ohjelmistoon? Törmäsimme kokeilunarvoiseen sovellukseen.

QField:stä apua maastokartoituksiin

Kokeilimme kesän aikana QField-mobiilisovellusta, jonka avulla voi käytännössä kerätä saman tiedon kuin GPS-laitteella, ja tehdä vielä vähän enemmän. QField on ilmaisen paikkatieto-ohjelmisto QGIS:n rinnalle kehitetty mobiilisovellus, jonka avulla voi maastossa tarkastella omia QGIS:llä tekemiään karttatöitään ja kerätä maastohavaintoja talteen. Sovelluksen saa ladattua ilmaiseksi sovelluskaupasta (Google play) puhelimeen. Työtilojen synkronoiminen QField-mobiilisovelluksen ja QGIS:n välillä luonnistuu parhaiten kun lataa QGIS-ohjelmaansa QFieldSync-laajennusosan. Asentaminen käy nopeasti vain muutamalla napin painalluksella, minkä jälkeen QField on valmis käytettäväksi ja karttaprojektit voi siirtää koneelta puhelimeen.

Toimistolla maastohavaintojen siirto paikkatieto-ohjelmistoon käy astetta näppärämmin kuin perinteisestä GPS-laitteesta, kun havainnot tallentuvat jo maastossa tarvittavaan tiedostomuotoon. Näin saa pudotettua muutaman aikaa vievän välivaiheen pois. Mahtavaa!

QField:n avulla pystyy selailemaan omia karttaprojekteja ja merkitsemään maastohavaintoja suoraan puhelimella. (Kuva: Kirsi Ahonen,VALONIA. sis.Maanmittauslaitos, taustakarttasarja 8/2017)

Käyttökokemukset ovat toistaiseksi olleet positiivisia: hyvien nettiyhteyksien ansiosta tarvittavat tausta-aineistot toimivat hyvin mobiililaitteella ja muistiinpanojen kirjoittaminen on luontevaa omalla puhelimella. Tosin akunkulutus on tietysti suurta, jos pitää puhelimen sijaintipalveluita jatkuvasti päällä. Pelkkään navigointiin QField ei oikein sovellu, koska valmiita karttapohjia ei ole ja tarvittavat aineistot on tuotava sovellukseen erikseen. Kuitenkin maastohavaintojen kirjaamiseen ja muiden tarvittavien aineistojen selaamiseen maastossa QField soveltuu hyvin. Hyvien kokemusten siivittämänä QField:n käytön opettelu jatkuu. Sovellus on vielä suhteellisen uusi ja tulee luultavasti vielä kehittymään paljon.

Vesiasiantuntija Janne Tolonen kirjaa maastohavaintoja ylös omalla työpuhelimellaan (Kuva: Kirsi Ahonen, VALONIA)

Toistaiseksi mekään emme ole kuitenkaan vielä luopuneet perinteisen GPS-laitteen käytöstä, sillä silläkin on omat etunsa, esimerkiksi reittien tallentamisen suhteen. Karttasovellusten jatkuva käyttö syö myös mobiililaitteen akkua melko tehokkaasti, joten pidemmälle reissulle kannattaa varautua varavirtalähteellä.

Hyödyllisiksi karttasovelluksiksi maastoon on todettu myös muun muassa Maastokartat ja b-bark, jotka molemmat ovat toimineet hyvin muun muassa GPS-pisteiden tallennukseen ja maastossa navigoimiseen. Molemmissa voi pohjakartaksi valita  muun muassa Maanmittauslaitoksen ilmakuvan, josta on monesti suurta hyötyä. Muitakin vastaavan tyylisiä sovelluksia on saatavilla, joten omiin tarpeisiin soveltuvaa mobiilisovellusta vain etsimään!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s