Virtavesikunnostukset alkoivat Paimion Vähäjoen kunnostustalkoilla

Kesän ensimmäiset virtavesikunnostustalkoot pidettiin Paimion Vähäjoella Paimionjoen vesistössä 7.6. Kunnostuksella parannettiin Vähäjoen äärimmäisen uhanalaisen taimenkannan elinympäristöjen tilaa rakentamalla taimenille uusia lisääntymisalueita. Reilun kolmen tunnin hikoilun tuloksena Vähäjokeen saatiin uusia sora- ja kivipohjia. Uusien lisääntymisalueiden rakentaminen ja lisääntymisalueiden kunnostukset ovat tärkeintä ensiapua uhanalaisten taimenkantojen tilan elvyttämisessä. Virtavesien koski- ja virtapaikkojen puhtaat sorapohjat ovat taimenen lisäksi välttämättömiä monelle muulle virtavesilajille. Virtavesien luontaiset sorapohjat ovat usein hävinneet virtavesien perkausten seurauksena tai niiden tila on heikentynyt kuormituksen seurauksena. Talkoot järjestettiin Valonian virtavesien kunnostus –hankkeen ja Paimionjoki-yhdistyksen yhteistyönä.

Vähäjoki kunnostustalkoiden jälkeen. Talkoilla lisättiin uomaan soraa ja kivikkoa.

Virtavesien kunnostustalkoita järjestetään lisää kesän aikana. Paimionjoki-yhdistyksen järjestämät seuraavat talkoot ovat jo tiistaina 13.6. Tarvasjoen sivupurolla Holmanojalla. Muita talkoita on suunnitteilla elo-lokakuulle.

Havaintoja kunnostuskohteilta

Valonian virtavesikunnostushankkeessa seurataan kunnostettuja kohteita sähkökoekalastuksilla ja tarkkailuilla.  Tarkkailuilla kerättyt havainnot ovat tärkeitä kunnostusten onnistumisen arvioinnissa.Viime kesänä kunnostetulta kohteelta samaiselta Paimion Vähäjoelta havaitiiin toukokuussa nahkiaisia lisääntymässä. Myös nahkiaiset lisääntyvät virtavesien puhtailla sora- ja kivipohjilla. Kunnostuskohteiden sähkökoekalastukset aloitetaan elokuussa.

Viime kesänä tehdyiltä soraikoilta havaititin toukoukuussa nahkaisia kutemassa. Kuvassa erottuu kaksi nahkiaista niiden sorapohjalle kaivamassa kutukuopassa.  (kuva: Janne Tolonen)

Tekeillä selvitys Halikonjoen vesistöstä

Kevään aikana hankkeessa on valmisteltu tulevia kunnostuskohteita, laadittu suunitelmia ja hankittu lupia kunnostuksille. Lisäksi on aloitettu Halikonjoen vesistön vaelluskalojen elinympäristönä -selvitystä. Kesän aikana kartoitetaan Halikonjoen vesistön koski- ja virtapaikkoja ja sivupuroja ja niiden nykytilaa. Loppukesällä selvitetään Halikonjoen kalastoa sähkökoekalastuksilla.

Lisätietoja

Valonian virtavesien kunnostushanke

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s