Lauantaina 13.5 vietettiin vesiluonto tutuksi! -päivää Kiskonjoen Latokartanonkoskella, Perniössä. Päivän ohjelmassa oli yhteinen kävelykierros Latokartanonkosken luontopolulla sekä lapsille suunnattu vesikoulu.

Latokartanonkoskella on ollut toimiva mylly vielä 1960-luvulla (kuva: Janne Tolonen, VALONIA)
Luontopolkukierroksen aikana juteltiin alueen historiasta, eliöstöstä ja vesiluonnosta sekä käynnissä olevista hankkeista, joilla pyritään parantamaan vesiluonnon tilaa Kiskonjoella. Oppaana retkellä oli asiantuntijoita Valoniasta, Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta, Salon luonnonsuojeluyhdistyksestä sekä WWF:stä. Pinja Kasvio Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta esitteli kansallista Freshabit LIFE-IP hanketta, jonka yhtenä kohdealueena on Kiskonjoen vesistöalue. Hankkeen kaiken toiminnan päätavoitteena on Natura 2000 -vesistöalueiden ekologisen tilan ja monimuotoisuuden parantaminen.
Kiskonjoella keskitytään erityisesti uhanalaisiin simpukkalajeihin jokihelmisimpukkaan eli raakkuun ja vuollejokisimpukkaan, joiden tilaa selvitetään invetoinneilla. Hankkeessa rakennetaan kalatiet Kiskonjoen koskenkartanon voimalaitospatoon sekä Hålldamin patoon, mikä avaa tärkeän vaellusyhteyden simpukoiden toukkavaiheen isäntälajeille eli kaloille. Uhanalaisen jokihelmisimpukan eli raakun toukkavaiheen isäntälajeja ovat taimen ja lohi. Hankkeessa on tarkoitus toteuttaa myös taimenen elinympäristökunnostuksia.

Luontopolkukierroksella pysähdyttiin mielenkiintoisille kohteille keskustelemaan eri teemoista (Kuva: Kirsi Ahonen, VALONIA)
Luontopolkukierrokselta löytyi monta hyvää paikka pysähtyä juttelemaan myös vesistöalueen muusta lajistosta. Jarmo Markkanen Salon seudun luonnonsuojeluyhdistyksestä tuntee alueen luonnon kuin omat taskunsa ja juttua riitti esimerkiksi Kiskonjoen saukoista ja monipuolisesta lintulajistosta. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ylitarkastaja Iiro Ikonen täydensi keskustelua kertomalla alueen kasvillisuudesta sekä yleisemmin yksityisten maanomistajien mahdollisuuksista osallistua vapaaehtoiseen metsiensuojeluun METSO-ohjelman sekä luontolahjani 100 vuotiaalle Suomelle –kampanjan myötä. Myös paikallinen maanomistaja intoutui kertomaan omia kokemuksiaan, muistojaan ja näkemyksiään alueen monipuolisesta luonnosta ja historiasta.
Suunnitteilla vaelluskalojen elinympäristökunnostuksia
Kiskonjoen alueen purokunnostussuunnitelmista ja vaelluskalakannoista kertoi kierroksen aikana Valonian vesiasiantuntija Janne Tolonen. Valonia tekee tiivistä yhteistyötä Freshabit LIFE-IP hankkeen kanssa Kiskonjoella. Kiskonjoki on poikkeuksellisen arvokas vaelluskalajoki, sillä joessa elää taimen, lohi ja vaellusiikakannat. Kiskonjoella vaelluskalojen tilaa ovat heikentäneet erityisesti joen säännöstely, padot ja aikoinaan toteutetut virtavesien perkaukset. Kiskonjoen voimalaitospadon lisäksi vesistössä on useita vanhoja mylly- ja sahapatoja, jotka estävät kalojen vaelluksen.
Tulevan kesän aikana Valonia toteuttaa purokunnostuksia ja jatkaa kesällä purojen kartoittamista myös Kiskonjoen vesistöalueella. Virtavesien tilaa edistetään myös WWF Suomen uudessa Patokato hankkeessa, jota esitteli WWF Suomen Elina Erkkilä.
Vesiluonto-opetusta lapsille
Luontopolkukierroksen aikana Valonian vesiasiantuntija Jarkko Leka ja projektityöntekijä Kirsi Ahonen pitivät lapsille vesikoulua Latokartanonkosken rannalla. Lapset saivat haavien avulla kerätä joen pohjassa asuvia eliöitä tutkittavakseen ja vesikiikarin avulla tarkastella joen pohjan kasvillisuutta. Joesta löytyi niin vesiperhosen toukkia kuin pallosimpukoita ja juotikkaitakin. Eniten ihastusta herätti kuitenkin vesiperhosten ja koskikorentojen kotelot, jotka on taidokkaasti rakennettu pohjan pikkukivistä ja puumateriaalista.

Vesikoulun puolella perheen nuorimmat pääsivät tutustumaan lähemmin vesieliöihin

Haaviin tarttui esimerkiksi vesiperhosen toukka suojakotelossaan, päivänkorennon toukka sekä pallosimpukka. Ihmettelyn jälkeen kaikki eliöt päästettiin takaisin jokeen (Kuvat: Kirsi Ahonen, VALONIA)
Luontopolkukierroksen ja vesikoulun päätteeksi keräännyttiin vielä lähistöllä olevalle tulipaikalle syömään eväitä ja nauttimaan kauniista kevätpäivästä. Kaiken kaikkiaan päivä oli onnistunut.
Teksti; Kirsi Ahonen, VALONIA
Lisätietoja
Laajaa yhteistyötä Kiskonjoella (Valonia)
Valonian virtavesien kunnostushanke