Vaelluskalapäivän kunnostustalkoot Jaaninojalla

Valonia järjesti lauantaina 21. toukokuuta purokunnostustalkoot Jaaninojalla yhteistyössä Turun kaupungin, Aurajokisäätiön ja Paimionjoki-yhdistyksen kanssa. Tapahtuma oli osa kansainvälistä vaelluskalapäivää (World Fish Migration Day), jonka tavoitteena on kiinnittää huomiota maailman vaelluskalakantojen tilaan. Vaelluskalapäivänä järjestettiin satoja tapahtumia ympäri maailmaa vaelluskalojen hyväksi.

logoCMYK

Jaaninojan talkoissa puroa monipuolistettiin lisäämällä uomaan luonnonkiveä ja -soraa. Kunnostuksen tavoitteena oli ennen kaikkea luoda parempia elinympäristöjä vaelluskaloille, jotka lisääntyvät virtavesien kivi- ja sorapohjilla. Kunnostustoimenpiteet hyödyttävät kuitenkin koko vesieliöstöä, kuten muita kaloja sekä jokirapua ja pohjaeläimiä, jotka viihtyvät kivenkoloissa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Talkoissa lisättiin Jaaninojaan kiveä ja soraa.

Kunnostuksen yhteydessä puron varrelta myös kitkettiin jättipalsamia, joka on haitallinen vieraslaji. Sen hennot juuret eivät sido maaperää yhtä tehokkaasti kuin kotoperäisten kasvien, mikä lisää eroosiota ja saattaa aiheuttaa tukehtumisvaaran esimerkiksi taimenen mädille ja poikasille. Aggressiivisena lajina jättipalsami syrjäyttää alkuperäiset kasvimme helposti, joten sen leviämisen ehkäisy on vesiluonnon suojelemiseksi tärkeää.

Sora liikkui uomaan ämpäriketjussa

Aurinkoinen sää houkutteli talkoisiin reilut parikymmentä reipasta osallistujaa, joiden lisäksi paikalla oli myös Turun Sanomien toimittajat. Näkyvyys ja kansalaisten osallistaminen ovatkin avaintekijöitä vesiensuojelussa, jossa tuloksia syntyy vain aktiivisella yhteistyöllä.

Kesäkuussa talkoillaan Paimiossa

Seuraavat talkoot järjestetään tiistaina 14.6. Paimion Karhunojalla.  Talkoissa poistetaan jättipalsamia ja lisätään taimenen kutupaikkoja soraistuksella sekä tehdään eroosiosuojausta. Talkoot ovat osa Valonian virtavesien kunnostushanketta ja Paimion kaupungin järjestämää vieraslajiviikkoa. Lisätietoja.

 

t.Elmo Laakso, Valonia

Lisätietoja:

Valonian virtavesien kunnostushanke

World Fish Migration Day

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s