Taimenen kotiutusta poikasistutuksilla

Valonian virtavesihanke oli mukana, kun L-S Kalatalouskeskus suoritti yhteistyössä kalatalous- ja ympäristöopisto Livian kanssa Varsinais-Suomen ELY-keskuksen rahoittamia taimenistutuksia huhtikuun lopulla. Vastakuoriutuneita poikasia istutettiin Kuninkojan, Maskunjoen ja Hirvijoen vesistöihin yhteensä noin 40 000 kappaletta. Istutusten tavoitteena on luoda vesistöihin luonnonvaraisesti lisääntyvät taimenkannat. Osaan istutuskohteista on suunnitteilla virtavesikunnostuksia jo tämän vuoden aikana.

Istutuksissa käytettiin perimältään Aurajoen taimenkantaa olevia poikasia. Läheltä istutuspaikkaa peräisin olevat poikaset selviytyvät perimänsä ansiosta varmemmin kuin kauempaa tuodut, toisenlaisiin olosuhteisiin sopeutuneet kalat. Varsinais-Suomen geneettisesti alkuperäisistä taimenkannoista ei ole tallessa viljelykantaa, jota voitaisiin käyttää alueen istutuksissa. Aurajoen taimen on alunperin perimältään Isojoen taimenta.

Taimenet matkaavat jokiin happipakkauksissa

Poikaset kuljetettiin istutuspaikkojen läheisyyteen happipakkauksissa. Happipakkaus on kaksinkertainen muovipussi, johon laitetaan noin kaksi kolmasosaa vettä ja kolmasosa happea. Tiiviisti solmitussa pussissa kaloja voi kuljettaa muutamia tunteja. Yhdessä happipakkauksessa oli noin 3 000–4 000 poikasta, ja kuhunkin paikkaan istutettiin poikasia 2–3 pakkauksen verran. Happipakkauksista poikaset siirrettiin isoon saaviin, johon lisättiin tulevan istutuspaikan vettä lämpötilojen tasaamiseksi. Veden lämpötila happipakkauksissa oli kuusi ja istutuspaikoilla noin neljä astetta.

Lämpötilantasaus saavissa

Hetken odottelun jälkeen kalat siirrettiin saavista ämpäreillä rantaveteen. Istutukset pyrittiin tekemään mahdollisimman rauhallisiin virtapaikkoihin, sillä kasvatusaltaan seisovassa vedessä eläneiden poikasten totuttelu kovaan virtaukseen ottaa aikansa. Vastakuoriutuneiden poikasten uintikyky ei myöskään ole vielä riittävän kehittynyt vuolaassa virrassa uimiseen. Olosuhteet istutuksille eivät olleet parhaat mahdolliset, sillä tulvan takia mietovirtaiset paikat olivat tiukassa. Erityisesti Hirvijoella virtaus oli monin paikoin kova.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poikasten levitystä istutuspaikalle

Istutukset tehtiin vastakuoriutuneilla poikasilla, koska näin taimenet pääsevät sopeutumaan uuteen ympäristöönsä hyvissä ajoin. Vielä varhaisempaa kotiutumista voi tavoitella mätirasiaistutuksilla, joita tehdään kevättalvella. Istutuksiakin tärkeämpää on kuitenkin taimenen luontaisten lisääntymismahdollisuuksien parantaminen, johon Valonia keskittyy virtavesien kunnostushankkeessa.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lisätietoja kalojen istutuksesta

Mäti-istuttajan opas (Virtavesien hoitoyhdistys)

Kalojen genetiikasta (RKTL)

t. Elmo Laakso, Valonia

World Fish Migration Day 21.5.2016

Lauantaina 21.5.2016 järjestetään World Fish Migration Day, joka on maailmanlaajuinen teemapäivä, jonka tavoitteena on aktivoida kansalaisia ja organisaatioita ympäri maailmaa toimimaan virtavesien ja vaelluskalojen puolesta. Vaelluskalapäivänä järjestetään satoja tapahtumia eri puolella maailmaa.  Valonian virtavesien kunnostushanke järjestää vaelluskalapäivän tapahtuman Turun Jaaninojalla yhdessä Turun kaupungin, Aurajokisäätiön ja Paimionjoki-yhdistyksen kanssa.

Lisätietoa

www.valonia.fi/vaelluskalapaiva2016

http://www.valonia.fi/virtavesi

Tapahtuma Facebookissa

www.worldfishmigrationday.com

logoCMYK

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s