Kuninkojaan öljypäästö

Maanantaina ja tiistaina 18.–19.4.2016 noin 3 000 litraa kevyttä polttoöljyä valui maastoon Raisiossa. Vuoto sai alkunsa ylitäytetystä öljysäiliöstä Raisiosta, mistä öljy pääsi valumaan Kuninkojaan ja sitä pitkin edelleen mereen saakka. Ensimmäinen öljyläikkä huomattiin Ruissalon sillan pielessä, ja pian öljyä paljastui myös Kuninkojan vesistöstä. Pelastuslaitoksen yksiköt imeyttivät öljyä tiistain ajan. Vuodosta uutisoi Turun Sanomat torstaina.

Öljyä on havaittu Kuninkojan ympäristössä vielä kuluvankin viikon aikana. Todennäköisesti alkuviikon kovat sateet ovat huuhtoneet öljyä maaperästä.  Öljyvuoto paikallistettiin  raisiolaisen omakotitalon lämmitysöljysäiliöön. Asiasta uutisoi mm. Turun Sanomat ja Aamuset.

Kaupungin läpi virtaavasta ojasta taimenpuroksi?

Kuninkojaa on kunnostettu talkoovoimin Valonian purokunnostushankkeessa (2014) ja virtavesien kunnostushankkeessa (2015). Viimeiset neljä vuotta Kuninkojaan on istutettu vastakuoriutuneita taimenen poikasia ELY-keskuksen varoin. Istutusten toteutuksesta on vastannut Lounais-Suomen kalastusalue. Istutusten tarkoituksena on luoda Kuninkojan vesistöön luontaisesti lisääntyvä taimenkanta. Koekalastusten mukaan istutetut taimenet ovat menestyneet Kuninkojassa hyvin. Kuninkojan kunnostuksia on tarkoitus jatkaa kuluvan vuoden aikana Valonian Virtavesien kunnostushankkeessa.

Perjantaina 22.4.2016 Kuninkojan kunnostetulla alueella Suikkilassa ei onneksi enää näkynyt merkkejä öljyvuodosta.
Kuninkojan lähistöllä on sattunut aiemminkin öljyvuoto, kun Turun lentoasemalla 24.9.2014 lentoaseman 2-terminaalin huoltorakennuksen säiliöstä vuoti maaperään useiden päivien ajan yhteensä noin 14 000 litraa kevyttä polttoöljyä. Ei ole tiedossa millaisia ympäristövaikutuksia päästöstä aiheutui Kuninkojaan. Öljypäästöt ovat sattuneet  etäällä Kuninkojan vesistön koski- ja virtapaikoista, joten taimenen poikaset ovat todennäköisesti välttyneet pahimmilta öljyn vaikutuksilta.

Kuninkoja keväällä 2015

Kuninkoja keväällä 2015

Öljy haitallista vesieliöille

Öljy on monin tavoin vahingollista vesistöille ja  vesieliöille. Pohjavedelle haitallisimpia ovat juuri kevyet öljytuotteet, jotka imeytyvät nopeasti vettä hyvin läpäisevään maaperään, esimerkiksi hiekka- ja soramaalajeihin. Öljy haittaa myös kaloja, sillä se saattaa tuhota kutupaikkoja ja aiheuttaa kehityshäiriöitä varhaisessa kehitysvaiheessa oleville kaloille. Kevät on herkkää aikaa kuoriutuville taimenen poikasille. Öljy voi esimerkiksi romahduttaa väliaikaisesti paikallisen planktonyhteisön, mikä vaikeuttaa nuorten kalojen ravinnonsaantia.

Vesistössä öljy näkyy kalvona vedenpinnalla.

Vesistössä öljy näkyy kalvona vedenpinnalla. Kuva Turun toiseen kaupunkipuroon Jaaninojaan tapahtuneesta öljypäästöstä vuodelta 2011 (kuva: Janne Tolonen).

Kaupunkipurot ovat erityisen alttiita öljy- ja kemikaalivahingoille, sillä niiden valuma-alueille mahtuu runsaasti mahdollisten haitallisten päästöjen lähteitä. Myös jätevesi- ja hulevesiviemäreitä on kaupunkialueilla enemmän ja päästöjen riski kasvaa, erityisesti tulva-aikoina. Toisaalta kaupunkipuroissa valvovia silmiä on enemmän kuin syrjäseuduilla, joten päästön sattuessa apu ennättää paikalle nopeasti. Mikäli havaitset vesistössä öljypäästön, siitä on ilmoitettava hätäkeskukseen numeroon 112.

Lisätietoja:

Öljy ja kemikaalivahinkojen torjunta (SYKE) 

Mahdollisen öljyonnettomuuden vaikutukset Itämeren kaloihin ja kalatalouteen (RKTL)

t. Elmo Laakso, projektiharjoittelija Valonia

Valonian Virtavesien kunnostushanke aloitettiin keväällä 2015 ja hanke jatkuu vuonna 2016 uudella rahoituksella. Vuonna 2016 hanketta rahoittavat Varsinais-Suomen ELY-keskus, EKOenergia, Turun kaupunki, Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistys, Someron vesiensuojeluyhdistys, Aurajoen nuorkauppakamari ja paikalliset kalastusalueet. 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s